Mbo-studenten laten minder vaak hun stem horen tijdens verkiezingen

Mbo-studenten die gaan stemmen zijn ondervertegenwoordigd tijdens verkiezingen. Daarom kreeg het Vista College in Maastricht dinsdag 23 april bezoek van De Kiesmannen. Dat meldt L1.

Fien Reerds geeft samen met De Kiesmannen presentaties op scholen om jongeren te overtuigen toch te gaan stemmen tijdens verkiezingen. Eerder bleek al uit onderzoek van Ipsos dat praktisch geschoolden 22 procent minder hun stem uitbrachten dan theoretisch geschoolden.

Voor de eerste keer stemmen 

Sommige studenten van het Vista College zijn net 18 jaar geworden en mogen tijdens de Europese verkiezingen van 6 tot 9 juni voor de eerste keer stemmen. Student Robin Verburgh vindt dat best spannend. Mbo’ers worden namelijk juist geconfronteerd met Europese zaken. Denk daarbij aan de krapte op de arbeidsmarkt, de migratie en de concurrentieregels. Elise Habets van de Studentenraad vindt dan ook dat de stem van praktisch geschoolden beter aanwezig moet zijn. “Hbo’ers en universitair geschoolden zijn niet per se belangrijker dan mbo’ers.”

Grote Europese verkiezingsdebat 

Het bezoek van De Kiesmannen aan het Vista College is zes dagen voor het Grote Europese verkiezingsdebat in Maastricht. Student Ryan Nix vindt het fijn dat het Cista College net zoals de universiteit veel aandacht geeft aan de Europese verkiezingen. Jongeren moeten volgens Nix beter geïnformeerd worden over waarop ze kunnen stemmen en waarom ze dat sowieso moeten doen.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk