St. Nicolaaslyceum annuleert alle festiviteiten na eindexamenstunt

Het St. Nicolaaslyceum in Amsterdam annuleert alle feestelijke activiteiten rondom de eindexamens na de uit de hand gelopen examenstunt van vrijdag 19 april. Een aantal leerlingen krijgt nog apart een passende straf te horen. De school heeft dit dinsdag 23 april laten weten aan de eindexamenleerlingen en hun ouders. Dat meldt AT5.

De school vindt het organiseren van leuke activiteiten op dit moment erg misplaatst. Daarom is er besloten op de cijferborrel op de dag van de uitslag te schrappen. En er komen ook geen eindfeest of een feestelijke diploma-uitreiking. Er wordt nog gekeken naar een leuke en passende manier voor het uitreiken van de diploma’s, maar extra feestelijk wordt het dus niet.

Eindexamen

De school wil wel dat alle leerlingen gewoon hun eindexamen kunnen maken. In de meivakantie zullen de externe examentrainingen gewoon doorgaan.

Veranderingen rondom examenperiode 

Alle eindexamenleerlingen kregen, via een mail, te horen wat er zou veranderen rondom de examenperiode. Rector Hubert Roza schrijft aan de leerlingen, ouders en opvoeders dat er verschillende medewerkers van de school tijdens de stunt zijn uitgescholden, uitgelachen, bedreigd en met eieren bekogeld. Een groot deel van de medewerkers durft nog niet voor een grote groep leerlingen les te geven.

Enorme ravage 

De leerlingen hebben tijdens de examenstunt voor een enorme ravage binnen de school gezorgd. Zo zijn toiletten ontploft, plafonds ingeslagen, over de trap in slaolie gesmeerd, iemand liep met een brandende fakkel rond, jonge leerlingen werden bang gemaakt en er was veel drank in het spel.

De rector geeft aan dat het tienduizenden euro’s gaat kosten om de school weer op te knappen.

Gaat om tientallen leerlingen 

Overigens is het niet een klein groepje leerlingen geweest die zich heeft misdragen. Tientallen leerlingen hebben meegedaan aan de examenstunt. Volgens de rector is het (nog) niet duidelijk wie niet heeft meegedaan. “Dat kan ook nog eens een heel lastig vraagstuk worden."

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk